Home : Projecten in Nederland : Raming aandelenkoers    
Start
Micromacro Consultants
Photos
Projects
Downloads
Contact
Nederlands
Micromacro Consultants
Fotos
ProjectenNL
CuracaoAruba
DownloadsNL
Route

Raming Beurskoersen, Maart 1999

Macroabc-NL is in 1998 negentien keer gebruikt als basis voor een artikeltje in de rubriek Macro in het tijdschrift Management Team. Het daarna door MMC ontwikkelde model Euralyse bevat iets extra’s: een raming van de gemiddelde beurskoers. Onderstaand artikel verscheen in Management Team 26-3-’99. Vergelijk deze raming met de ontwikkeling op de beurs na maart 1999! Zie voor meer uitleg over de EEX op deze homepage onder Euralyse en dan onder ‘’Info Europese aandelen index’’.

Beurs bereikt plafond

(dit artikel plus grafiek stond 26-3-1999 in Management Team)
Jarenlang stegen de beurskoersen met gemiddeld 11,5 procent per jaar. Financieel adviseurs willen graag doen geloven dat dat zo blijft doorgroeien. Mochten ze willen.
“De gunstige ontwikkelingen in het verleden vormen geen garanties voor de toekomst,” zo staat te lezen in de folder van menig beleggingsproduct. Waarna de financieel adviseurs in een adem door uitrekenen dat je desondanks vast en zeker snel binnenloopt, als je nu maar inlegt. “Wilt u over tien jaar beschikken over twee ton, belastingvrij…?” Onmogelijk, denkt Marein van Schaaijk, directeur van Micromacro Consultants, gespecialiseerd in economische modellen. Dat de Europese beurskoersen zoals de afgelopen jaren met 11,5 procent blijven groeien is nagenoeg ondenkbaar. Bij de berekening van de EEX, Micromacro’s Europese variant van de AEX, ontdekte Van Schaaijk twee factoren die samen een sterke verklaring geven van het beursverloop: rendementen (bedrijfswinsten) en rente. Een daling van de rente trekt beleggers naar de beurs. En naarmate meer mensen hun spaarcenten in aandelen stoppen, des te hoger stijgen de koersen. Daar zit nou net de crux. De rente is de afgelopen tien jaar flink gedaald. Verder omlaag is nauwelijks mogelijk. “Want dan kom je bij nul,” aldus Van Schaaijk. Koersstijgingen op de beurs moeten nu dus hoofdzakelijk voor rekening komen van hogere rendementen, lees bedrijfswinsten. Van Schaaijk berekende de benodigde stijging van bedrijfswinsten als de rentestand gelijk blijft. Voor een blijvende stijging van de EEX van 10 procent per jaar zou het bedrijfsleven elk jaar 8 procent meer winst moeten maken boven het inflatieniveau. En dat is zeer onwaarschijnlijk gezien de historische winstgroei in het bedrijfsleven. (PvL).