Home : Projecten in Nederland : EEX Simulator    
Start
Micromacro Consultants
Photos
Projects
Downloads
Contact
Nederlands
Micromacro Consultants
Fotos
ProjectenNL
CuracaoAruba
DownloadsNL
Route

De EEX simulator

Enige jaren geleden heeft MMC de EEX-simulator ontwikkeld. Met dit programma is het mogelijk om snel de macro-economische effecten van economische veranderingen te bezien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de effecten van de uitbreiding van de EU-15 als aangenomen wordt dat deze uitbreiding een positieve invloed zou hebben op de export. Binnen de EEX simulator wordt er gewerkt met spoorboekjes van het macromodel voor Europa: Euralyse. Bijzonder is dat er drie verschillende versies zijn gebruikt van Euralyse en dat de EEX-simulator dus voor de verschillende varianten drie uitkomsten zal geven. Dit geeft een inzicht in de betrekkelijkheid van economische voorspellingen.

Naast de macroeconomische analyse in de EEX-simulator is er ook een gedeelte met micro-berekeningen. Zo kan er een prognose gemaakt worden van salarisontwikkelingen voor individuen en kan er een advies ontvangen worden over het meest lucratieve portefeuille van aandelen, obligaties en sparen.

De EEX-simulator die u hier kunt downloaden is gemaakt in 1999. Sindsdien is er nog geen tijd geweest om deze te updaten. Omdat de simulator alleen gebruik maakt van ontwikkelingen in afwijking van een bepaald referentiepad is deze nog altijd goed te gebruiken bij het doen van een variantenanalyse.

De EEX-simulator is hier te downloaden. EEX99-02.zip

Een uitgebreidere verklaring van de methodiek in de EEX-simulator kan hier worden gedownload.

Virtuele Workshop EEX
Er is een korte multimedia self-explaining slideshow gemaakt van de EEX Simulator. Hiermee krijgt u snel een indruk van de mogelijkheden met dit programma. Deze slideshow is beschikbaar in .ppt formaat en is te verkrijgen door te mailen naar mmc@bart.nl.

Zie ook Raming beurskoersen voor een raming van de Europese beurskoersen die gemaakt is in maart 1999 met de EEX-simulator.